Oktatóprogramok (régi oldal)

A zenetanulás csupa jótékony hatással bír: vidám gyakorlást kínáló online foglalkozások

A zenei nevelést sosem lehet elég korán elkezdeni. Fejleszti a tanulási képességet, a memóriát, beszédkészséget, mozgáskoordinációt, a kreativitást...
A zenetanulás jótékony hatásai Online programokkal

A hosszú, de korántsem teljes lista is szemlélteti, hogy a zene az egész személyiségre hatással van: a gyerekek érzelmi, értelmi, de a szociális képességeikre is. A korai fejlesztésnek tehát rengeteg előnye van, erősít és támogat a fejlődésben, ezért érdemes nem elhanyagolni.

Születés előtt, már az anyaméhben megkezdődik a zenei nevelés Kodály Zoltán szerint. Ezután pedig mindennapossá válik, a dalok, mondókák segítségével, amik megalapozzák a kommunikációt, elősegítik a beszéd indulását. Emellett persze ekkor már látható hatással van az érzelmekre, a szociális tevékenységekre. A babák különösen érzékenyek a hangokra, ingerekre, ritmusérzékük fejlődésében nagy szerepe van ennek az időszaknak. Az akár csoportos zenei foglalkozások már a bölcsőde előtt nagyon hasznosak, de azt is szem előtt kell tartani, hogy a folyamatos háttérzene, háttérzaj zavaró lehet a gyerekek számára. A mondókák, mozgásokkal összekötött játékok ideálisak a két-három éveseknek, segíthet az otthoni közös éneklés, zenehallgatás a bölcsődei, csoportos foglalkozások mellett.

Az óvodában a dalos-táncos játékok, körjátékok, közös éneklések segítenek újabb szintet elérni. A mozgásra, egyensúlyérzékre, vizuális memóriára, figyelemre, koncentrációra mind-mind hatással van az ebben a korban folytatott zenei tevékenység, de az érzelmi fejlődésben is elengedhetetlen jelentőséggel bír. Ekkor már készíthetünk otthon is ritmushangszereket, játszhatunk a gyerekkel ismétlős feladatokat, hiszen ha a szülők otthon is részt vesznek a zenei nevelésben, többek közt a feszültségoldó, bátorító hatását is megtapasztalhatják.

Az iskoláskorúaknak a számolásban, olvasásban, írásban is segítségükre van, ha a ritmusérzékük fejlődik. Az iskolai zenei nevelés így nagyon hatékony segítséget jelent a gyereknek a tanulás megkönnyítésében is. Ehhez találunk olyan programokat, amikkel otthon is foglalkozhatunk. A hangszertanulás mellett ezek a lehetőségek is biztosítják az iskolán kívüli tanulást, egészen az elsőtől a negyedik osztályig.

Akadnak játékos programok is, amik kifejezetten a ritmusérzékre koncentrálnak.

Szórakoztató online szintetizátorral gyakorolhatnak dalokat, de akár a hangsort is.

Kapcsolódó cikkek

A kreatív gyerekkor növelheti az önértékelést

Rajzoljunk együtt: a firka és a paca növeli az önértékelést

Öröm a családnak, fejleszti a kreativitást, de a személyiség fejlődésében is maradandó hatása lehet, ha a rajzolás sikerélményt jelent a gyerekeknek.

Megkönnyíthetjük a számok tanulását a gyerekeknek

Számok tanulása egyről a kettőre kisiskolásoknak

Minél gyakrabban vonja be a szülő a foglalkoztatásba a számokat, annál könnyebb lesz a megismerkedés folyamata a gyerekeknek.

A zenetanulás jótékony hatásai Online programokkal

A zenetanulás csupa jótékony hatással bír: vidám gyakorlást kínáló online foglalkozások

Rengeteg pozitív hatása van a gyerekekre, felnőttekre egyaránt, attól függetlenül, hogy van-e érzékük a zenéhez. Kodály Zoltán szerint már az anyaméhben elkezdődik a zenei nevelés.