Oktatóprogramok (régi oldal)

Szövegértési problémák kezelésében is akad segítség

A változó világban megnőtt a tanulási zavarral küzdő gyerekek száma, de a szülőknek nem kell elkeseredni végletesen, hiszen fokozatosan fejleszthető a szövegértés, olvasás képessége.
Van segítség a szövegértési nehézségekkel küzdő gyerekeknek

Az életkor sajátosságainak figyelembevételével, a fokozatos odafigyeléssel kezelhető a probléma, ami napjaikban egyre gyakoribb a gyerekek körében. A feladatok megértése, a szövegek tartalmának értelmezése sok esetben okoz nehézségeket, de a megfelelő feladatok kiválasztásával, gyakorlással javítható a helyzet. Kisiskolásoknak szóló feldatokat találhatunk az interneten is, amik már az első osztálytól kezdve segítenek az olvasmányok tartalmának feldolgozásában.

Az iskolai hangos, csendes olvasás, az olvasottak megbeszélése sokat segíthet a megértésben, de ha a gyereknek ez is problémát jelent, a szülő is tehet valamit, hogy a sikerélmény ne vesszen el teljesen. A diszlexiások esetében viszont a hangos olvasás a tévesztések miatt, a mások előtti rosszul szereplés gondolatával összefüggve szorongásos gondokat okozhat, ezért erre érdemes odafigyelni, hiszen akadnak olyanok, akiknek az értelmezést megkönnyíti, ha magukban dolgozzák fel a szöveget, csendben.

Korosztályonként változik, hogyan érdemes a szövegértéssel foglalkozni, de az alapok lerakásában a játékos foglalkozások, amik a verbális és vizuális memória fejlődésében játszanak szerepet, elengedhetetlenek. Nagyon hasznos a szókincsbővítés, amit képekkel érdemes gyakorlni, ezzel is csökentve a tévesztések lehetőségét. A szótanulás, szójelentés megerősítése magabiztosabbá teszi a gyerekeket, illetve a tudásukat is, és segíti a hallott, olvasott szöveg értelmezését. Az aprólékosságra törekvés a feldolgozás során, azaz a visszakérdezések, kisebb szakaszok összegzése nagyon hatékony, ebben a szülők tudnak segíteni, akár azzal kibővítve ezt, hogy a lényeges részeket aláhúzzák, kiemelik a gyerekeknek. Jó módszer továbbá a betűs játékok, szókirakók alkalmazása is. Nagyon fontos, hogy az otthoni gyakorlásra szükség van, így a szülőknek is érdemes megismerkedni a lehetőségeikkel.

A hagyományos olvasókönyvek, munkafüzetek mellett elérhetőek interaktív lehetőségek is, amik jótékony hatással vannak a fejlesztésre, így érdemesőket beépíteni a foglalkozásokba.

Igaz vagy hamis? Szórakoztató interaktív feladatok, amik megkönnyítik az tanulást.

Az olvasási tempót ehhez hasonló feldatokkal tudjuk növelni, csökkenteni.

A hagyományos módszerről nem kell lemondani a számítógép előtt sem.

Természetesen akadnak idegen nyelven is ilyen programok, amik szintén hasznos kikapcsolódást jelentenek.

Kapcsolódó cikkek

A kreatív gyerekkor növelheti az önértékelést

Rajzoljunk együtt: a firka és a paca növeli az önértékelést

Öröm a családnak, fejleszti a kreativitást, de a személyiség fejlődésében is maradandó hatása lehet, ha a rajzolás sikerélményt jelent a gyerekeknek.

Játékos online programok, amiknek a szülők is hasznát veszik a konyhában

Játékos oktatóprogramok, amiknek a szülők is hasznát veszik a konyhában

Szórakoztató programok segítenek a gyerekeknek eligazodni az ételek világában.

Van segítség a szövegértési nehézségekkel küzdő gyerekeknek

Szövegértési problémák kezelésében is akad segítség

Sok gyereknek okoz nehézséget az olvasás, szó- és mondatértelmezés. A tartalmi összefüggések átlátásában is segíthetünk, a foglalkoztatók pedig sikerélményt nyújtanak.