Oktatóprogramok (régi oldal)

A kéziszerszámok használatának alapvető biztonsági szabályai

Amikor kéziszerszámokat használ a munkahelyén, be kell tartania a kéziszerszámok használatának alapvető biztonsági szabályait.
A kéziszerszámok használatának alapvető biztonsági szabályai

A kézifűrész, kalapács vagy más vágószerszám használata vágásokhoz, szakadásokhoz vagy szúrásokhoz vezethet. A Nemzeti Biztonsági Tanács szerint az ilyen típusú sérülések a munkahelyi balesetek első három oka között szerepelnek. A következő alapvető biztonsági szabályok segítenek megvédeni magát és másokat a kéziszerszámok használata közben.

Véső használatakor mindig használjon fogószerszámot. A csavarhúzóknak például fogantyúval kell rendelkezniük. A reszelőket és a villáskulcsokat soha nem szabad feszítővasként használni. Ha csavarkulccsal dolgozik, használja a munkához megfelelő szerszámot. Soha ne tegyen anyagokat a pad szélére, és ne álljon rá. Ne felejtsen el védőfelszerelést viselni, beleértve a szem- és arcvédelmet, és kövesse a szerszámon található utasításokat.

Amikor elektromos szerszámot használ, tartsa szem előtt, hogy a vezetéket elég távol kell tartani Öntől és másoktól. Emellett ne hordozzon elektromos szerszámot a zsinóroknál fogva, és ne használja azt a zsebében lévő dolgok javítására. Soha ne próbálkozzon barkácsjavítással, és soha ne dobálja a szerszámot egyik helyről a másikra. A kéziszerszámokat mindig megfelelően tárolja szerszámosládában vagy szerszámtartó övben, hogy elkerülje a véletlen használatot.

Az elektromos szerszámokat földelt konnektorban kell használni. Emellett kettős szigetelésűnek kell lennie, és kisfeszültségű leválasztó transzformátorral kell táplálni. Végül pedig soha ne használjon elektromos szerszámot gyúlékony vagy robbanásveszélyes környezetben. Használat előtt mindig ellenőrizze a szerszámot.

Az elektromos szerszámokat be- és kikapcsolóval kell ellátni. Az állandó nyomást biztosító kapcsoló minden kézi elektromos szerszám esetében elengedhetetlen. Ezek közé tartoznak a fúrógépek, a csapológépek, a kötőelemhajtók és a nagyobb tárcsákkal és korongokkal rendelkező csiszológépek. A szúrófűrészeket és a dugattyús fűrészeket a fogantyúkon zárral kell ellátni. Győződjön meg arról is, hogy a szerszám rendelkezik-e reteszelésvezérlővel, hogy egyetlen mozdulattal kikapcsolhassa.

A pneumatikus szerszámok viszont sűrített levegővel működnek. Ezek a rögzítőelemek és tartozékok miatt veszélyesek. Ügyeljen arra, hogy védőpajzsokat szereljen fel ezen szerszámok köré, hogy keze biztonságban legyen. Gondoskodjon arról is, hogy a tömlő biztonságosan legyen rögzítve. Ez segít megelőzni a légtömlőből történő véletlen kiáramlást. Amellett, hogy a pneumatikus szerszámok botlásveszélyesek, biztonsági tömlőkkel kell felszerelni őket.

Kapcsolódó cikkek

Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

A szorongó gyermeknek nem csak a szociális kapcsolataival lesznek gondjai, hanem az iskolai teljesítményével is. A szülő feladata az, hogy észrevegye a gyermeke szorongó viselkedését és segítő kezet nyújtson neki. A cikkben a szorongó gyermekről olvashatn

Vekerdy Tamás szavai ma is aktuálisak

3 Vekerdy Tamás interjú, amit érdemes még manapság is elolvasni

A felnőttekkel ellentétben a gyerekek sosem untatták a neves pszichológust, akinek korábbi interjúit ma is érdemes elolvasni.

A világ legnagyobb sulija

A világ legnagyobb iskolája

47 000 (!) diák jár a világ legnagyobb iskolájába.