Oktatóprogramok (régi oldal)

Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

A gyerekek gyakran szoronganak valami miatt. Azonban a szorongás el is hatalmasodhat rajtuk, ami kihatással van az érzelmeik működésére, a testi és lelki egészségükre, a szociális kapcsolataikra, az alvásukra, az iskolai és otthoni életükre, illetve az általános jólétükre.
Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

A szorongó gyermekek számára sokkal nehezebbé válik az élet, hiszen nehezen tudnak beilleszkedni a társadalomba és a társadalmi tevékenységekben való aktív részvétel is gondot jelent számukra. A szorongó gyermek különféle tünetekkel küzd, amelyet a szülőnek nem csak észre kell vennie, de segítséget is kell nyújtania, hogy ez a szorongás mihamarabb csökkenjen, megszűnjön.

A gyermek és a szorongás tünetei

A gyermeki szorongás nagyon változatos képet mutat, így a gyerekek is nagyon különös tüneteket produkálhatnak. A szorongásnak lehetnek fizikai tünetei is. Ilyen például a hasfájás, a gyomorfájdalom, az izzadás, a rosszullét, a hányinger, és a gyermeknek hevesebben is verhet a szíve.

A szorongás kihat a koncentrációra, hiszen egy szorongó állapotban lévő gyermek képtelen megfelelően koncentrálni, a feladatokra figyelni. A szorongó gyermek többnyire a biztonságos otthoni környezetben szeret csak lenni, így számára nagy stresszt jelent az óvoda és az iskola is, nem beszélve más helyszínekről, mint egy mozi, az utca, egy bevásárlóközpont és minden olyan hely, amely nem csak idegen számára, hanem még ismeretlen emberekkel is tele van.

A szorongó gyermek gyakran küzd alvási gondokkal és gyakran gyötrik rémálmok is. A szorongó gyermek felvehet különös szokásokat, mint az ujjszopás, a körömrágás, de regressziót, visszaesést is tapasztalhatunk nála, azaz a már szobatiszta gyermek ismét bepisilhet éjszakánként.

A szülő és a szorongás

A gyermeket rendkívül módon megrémíti, ha a szorongással kapcsolatos testi és lelki tünetek megjelennek, éppen ezért a szülőnek mindenekelőtt beszélnie kell a gyermeknek erről az állapotról és el kell magyaráznia a gyermeknek, hogy ezek a tünetek el fognak múlni és ne hagyja, hogy eluralkodjanak rajta. Segíthetünk neki elsajátítani a mély légzéstechnikát, de a relaxáció és a meditáció is sokat segíthet a tünetek enyhítésében. Léteznek olyan terápiák is, amelyek segíthetnek a gyermeknek a szorongás kezelésében. Ezeken a terápiákon olyan készségeket sajátíthat el a gyermek, amelyek segíthetnek neki a szorongása eredményes leküzdésében.

Amennyiben a szülő is segítő kezet nyújt a gyermekének és a szakember is megadja a gyermeknek a kellő segítséget, úgy a gyermek megtanulja azokat a stratégiákat, amelyekkel megküzdhet a szorongás ellen, illetve olyan készségekre tehet szert, amelyek segítenek megérteni a szorongás folyamatát, ezzel is csökkentve a gyermek aggályait.

Kapcsolódó cikkek

Iskolafóbia Kitalált vagy igenis létező betegség

Iskolafóbia. Kitalált vagy igenis létező betegség?

Az iskolafóbia nagyon is egy létező jelenség. Mit tehet a szülő? A cikkben mutatunk néhány ötletet, amely segíthet a gyermeknek, hogy leküzdje az iskolafóbiát.

A világ legnagyobb sulija

A világ legnagyobb iskolája

47 000 (!) diák jár a világ legnagyobb iskolájába.

4 szülői mondat, ami nem hagyhatja el a szánkat

4 szülői mondat, ami nem hagyhatja el a szánkat

A szülő szeretné a legjobbat kihozni a saját gyermekéből. Azonban léteznek olyan szülői mondatok, amelyek soha, semmilyen körülmények között nem hangozhatnak el. Mutatjuk is, melyek ezek!