Oktatóprogramok (régi oldal)

6 módszer a gyerek pénzügyekre való tanítására

Ahhoz, hogy egy gyermek a felnőttkorban jól tudjon bánni a pénzzel az kell, hogy a szülei már a lehető legkisebb kortól kezdve megtanítsák neki, hogy a pénz nem csak úgy terem egy fán, hanem meg kell érte dolgozni.
6 módszer a gyerek pénzügyekre való tanítására

Ebben a bejegyzésünkben összegyűjtöttünk 6 tippet, hogy miként érdemes megtanítani a lurkókat arra, hogy hogyan bánjanak a pénzzel.

Így tanítsuk a gyereket a pénzügyekre!

1. Vonjuk be a családi büdzsé tervezésébe

Most, hogy a legtöbben már bankkártyával vásárolnak, a mai gyerekek már alig tudják, hogy mi az a készpénz. Emiatt a fiatalabb lurkók csak azt látják, hogy a szülő egy kártyát megérint egy felületen, és utána végre ki lehet bontani a diákcsemegét.

Amennyiben elég idős már a lurkó, nyugodtan vonjuk be a családi költségvetés tervezésébe, hogy lássa, mennyibe kerül a lakhatás, számlák, étkezés, háztartás stb. Így könnyebben megérti, mekkora áldozatot jelent az, ha járhat Krav-Maga edzésre, vagy balett órákra.

2. Sose adjunk a gyereknek csak úgy zsebpénzt

Igyekezzünk valamilyen tevékenységhez kötni a zsebpénz adását:

· Fűnyírás

· Porszívózás / söprés / felmosás

· Autó lemosása

· Kivinni a szemetet

· Segíteni az iskolai ebéd és tízórai készítésben

· Beszedni / összehajtogatni / kiteregetni a ruhákat

· Mosogatógép ki- és bepakolása

· Kutyasétáltatás

· Rendet tenni a közös helyiségekben (nappali, konyha, terasz, stb.)

· Ezáltal kialakul a gyerekben az, hogy tennie kell valamit azért, hogy pénzt kapjon.

3. Költekezés / Megtakarítás / Megosztás - 3 befőttesüvegben

Vegyünk elő három befőttes üveget, s írjuk rájuk, hogy “Költekezés”, “Megtakarítás” és “Megosztás”. Ösztönözzük arra a lurkót, hogy amikor zsebpénzt kap, azt ossza el a 3 üvegben úgy, ahogy jónak tartja, illetve amilyen vásárlási / adakozási tervei vannak a jövőben.

Így lesz egy üveg a kisebb kiadásokra (kedvenc gyümölcs, beef jerky), a későbbi nagyobb kiadásokra (laptop, amikor iskolába megy), és megtanítjuk arra is, hogy ossza meg másokkal, amije van (segélyszervezetnek adakozhat).

4. Engedjük vásárolni

Ha elég értelmes már a gyerek, adhatunk neki pár száz forintot, hogy vegyen belőle magának valamit. Ilyenkor adhatunk neki tippeket: például hogyha olcsóbbat választ, akkor két külön játéka lehet, de ha drágát, akkor csak eggyel tud majd később játszani.

5. Tanítsuk meg az ár-érték arányra

Rengeteg ember hiszi azt a boltokban lévő akciók láttán, hogy minden, ami épp leárazásra került, azt azonnal fel kell vásárolni. Tanítsuk meg a gyereknek azt, hogy csak azért, mert valami akciós, még nem feltétlenül kell megvenni. Pláne akkor nem, ha egyébként sem szoktunk abból a terméktípusból vásárolni.

Magyarázzuk el neki, hogy egy minőségi, de például drágább étel alapanyag hosszú távon jobban megéri, mint az agyoncukrozott silányabb minőségű társaik, hiszen így később nem kell grandiózus összeget elkölteni a különféle szakorvosoknál az emésztőrendszeri megbetegedések miatt.

6. Beszéljünk neki a hitelek veszélyeiről

Igyekezzünk megtanítani a gyereket arra, hogy csak azért, mert az a divat, hogy az emberek egy lakás miatt 30 évre eladósodnak, még nem jelenti azt, hogy neki is ezt kell tennie.

Ugyanez igaz a diákhitelre is. Meg kell vele értetni - ha már elég idős -, hogy a hitelt vissza is kell fizetni, amely gyakran évtizedekre képes megbénítani egy ember anyagi előrehaladását az életben.

Kapcsolódó cikkek

Büntetés helyett meditációval nevelik a gyerekeket egy amerikai iskolában

Eredményes a módszer: büntetés helyett meditációval nevelik a gyereket egy amerikai iskolában

Évek óta alkalmazza az amerikai iskola ezt az újszerű technikát. Az eredmények önmagukért beszélnek.

A stresszmentes tanulás és az énidő megteremtése – beszélgetés Horváth Riával

A stresszmentes tanulás és az énidő megteremtése – beszélgetés Horváth Riával

Az iskolai nyomás és stressz mindig is jelen voltak a diákok életében.

Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

A szorongó gyermeknek nem csak a szociális kapcsolataival lesznek gondjai, hanem az iskolai teljesítményével is. A szülő feladata az, hogy észrevegye a gyermeke szorongó viselkedését és segítő kezet nyújtson neki. A cikkben a szorongó gyermekről olvashatn