Oktatóprogramok (régi oldal)

A vadászat története

Történelmileg a vadászat az emberi élet fontos része volt.
A vadászat története

Az ember évezredeken át a vadászatra támaszkodott élelem és szerszámok beszerzésében. A civilizációk megjelenése után azonban az ember vadász szerepe megváltozott. Ahelyett, hogy a táplálékszerzésben a döghalászatra támaszkodott volna, a vadász szerepe a társadalom nyájainak és terméseinek védelme lett.

A vadászat az idők során fejlődött, az első ismert vadászeszközöket körülbelül 2 millió évvel ezelőtt fedezték fel. A korai vadászok parittyát és lándzsát használtak zsákmányuk elejtéséhez. A technológia fejlődésével felfedezték az íjat és a nyilat, majd a puskát, ami megkönnyítette a lándzsák távolról történő kivetését. A középkorban a vadászat a civilizáció meghatározó jellemzőjévé vált. Ahogy a városok kialakultak, a vadászatra azért volt szükség, hogy a várost kézművesekkel és munkásokkal lássák el.

A puskapor európai használatára vonatkozó első feljegyzett utalás 1267-ben történt, amikor a Selyemút kereskedelme révén Ázsiából Európába került. A puskapor nagyon hatékony vadászati eszközzé vált. A mongol inváziók idején szintén importáltak lőport Európába, és ezt is használhatták vadászatra.

A középkorban a vadászat a nemesség sportjának és szabadidős tevékenységének számított. Emellett a parasztok védelmét is szolgálta a veszélyes állatoktól. A normann királyok a 11. században vezették be az első vadászati szabályt Angliában. Ez jelentős változás volt a vadászat történetében, mivel megtörte azt a felfogást, hogy a vadászat egy férfiak által uralt szakma volt.

Az ipari korszakban, amely az 1700-as évektől az 1900-as évekig tartott, nagy változások történtek a vadászat módjában. Különösen a fegyverek és a lőfegyverek bevezetése hozott hatalmas változásokat a vadászat történetében. Az első puskák, amelyek hosszú nyilakat lőttek ki, kézi ágyúkra hasonlítottak. Ahogy a fegyverek fejlődtek, úgy alakították át őket a klasszikusabb amerikai hosszú puskához.

A legkorábbi feljegyzett leletek, például egy oroszláncsont, azt mutatják, hogy a legkorábbi vadászok falkában tudtak vadászni, és az állatok gyakran vadak voltak. Az állatok koponyáit díszítésként is megőrizték. Klánok és családi csoportok szimbólumaként őrizték őket.

Ahogy az arisztokrácia és a királyi családok hatalomra kerültek, a vadászat sporttá vált, és az elitizmus egyik formájának is tekintették. A mai vadászok képessége a nagy zsákmány elejtésére és a húsuk feldolgozására sokkal nagyobb, mint a száz évvel ezelőtti dögevőké.

A vadászat ma már jelentős iparág Dél-Afrikában, és gyökerei a vadvilág megőrzésében gyökereznek. A trófeavadászat szafari ipara több mint 17 000 munkahelyet teremtett és évente több mint 341 millió dollárt termel.

Szerző: vadasz.bolt.hu

Kapcsolódó cikkek

A világ legnagyobb sulija

A világ legnagyobb iskolája

47 000 (!) diák jár a világ legnagyobb iskolájába.

Vekerdy Tamás szavai ma is aktuálisak

3 Vekerdy Tamás interjú, amit érdemes még manapság is elolvasni

A felnőttekkel ellentétben a gyerekek sosem untatták a neves pszichológust, akinek korábbi interjúit ma is érdemes elolvasni.