Oktatóprogramok (régi oldal)

4 szülői mondat, ami nem hagyhatja el a szánkat

A szülőknek már akkor vannak bizonyos elvárásaik a gyermekeikkel szemben, amikor még meg sem születtek. Nyilván, minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke „jól viselkedjen”, hogy ne bántson meg másokat, hogy önzetlenül viselkedjen, hogy jól teljesítsen az iskolában. Egyszóval, hogy a lehetőségekhez mérten, tökéletes legyen. Ezzel még nincs is olyan nagy gond, hiszen ki szeretne egy agresszív, mindenkibe belekötő gyermeket? Senki. Azonban egyes szülőknek lehetnek olyan elvárásaik, amelyek nem éppen ideálisak, hiszen azok nem szolgálják a gyermek fejlődését. Cikkünkben 4 szülői mondatot mutatunk be, amelyeket jobb elkerülni.
4 szülői mondat, ami nem hagyhatja el a szánkat

1. Viselkedj rendesen!

Nagyon sok szülő szájából hangzik el ez a mondat, de ezzel egy kisebb gyermek nem sokat tud még kezdeni. A gyermeknek el kell magyarázni, hogy pontosan mit is várunk tőle és mit is akarunk, hogyan viselkedjen. Egy szülő azzal szolgálja a gyermeke fejlődését, ha elmagyarázza a gyermeknek, hogy milyen elvárásai vannak, mit is tegyen. Például, ha a gyermek nem akarja oda adni a játékát a testvérének és csak annyit mondunk, hogy viselkedj rendesen, azzal a gyermek nem fogja megérteni, hogy miért is kellene odaadni a legféltettebb kincsét. Helyette inkább mondjuk azt, hogy ezzel örömet okoz a tesónak, és ugye ő is ezt akarja, nem pedig azt, hogy szomorú legyen.

2. Miért nem vagy normális?

Ilyet soha, semmilyen körülmények között nem mondhatunk a gyermekünknek. Persze vannak olyan társadalmi normák, amelyeknek meg kell felelnünk, mint ahogyan a gyermeknek is, de miért kellene mindenben úgy viselkednie a gyermekünknek, mint más gyereknek? Minden gyermek egyedi, megismételhetetlen és ezt az egyediséget, ezt a különlegességet nem csak szeretni szükséges, hanem ki is kell emelni, hiszen ettől lesz a mi gyermekünk más, mint a többi gyermek. Ráadásul az ilyen és ehhez hasonló mondatokkal csak megszégyenítjük a gyermekünket, márpedig a megszégyenítés, csak tovább rombolja a gyermek önbizalmát, önértékelését.

3. Hát hiába neveltünk?

Ez is gyakran elhangzik a szülők szájából, pedig sok szülő azt képzeli, hogy a gyermeke az ő miniatűr mása és a gyereknek mindenképpen azt az utat kell kijárnia, amit mi kijelöltünk számára, vagy amelyen maga a szülő kezdett el elindulni, csak éppen nem tudta beteljesíteni a vágyait. Soha ne akarjuk a gyermekünkre ráerőltetni az akaratunkat, a vágyainkat, az ideáinkat, mert annak soha nem lesz jó vége.

4. Miért nem tudsz úgy viselkedni, mint….?

Sok szülő hibát követ el azzal, ha a gyermekét más gyermekhez hasonlítja, még akkor is tévút ez, ha a gyermekünk és a másik gyermek egykorúak. Nem mérhetjük a saját gyermekünket senkihez, hiszen minden gyermek a maga tempójában fejlődik, és minden gyermeknek mások az erősségei. Ha a szomszéd kisfia már elvégzi a nagydolgát a bilibe és a mi gyermekünk még nem, attól még nem dől össze a világ.

Előfordulhat, hogy a gyermek fejlődése valami ok miatt megrekedt. Ilyenkor szakember segítségét kell kérni és nem egy másik gyermekhez hasonlítani. Előfordulhat az is, hogy a gyermek viselkedése mögött valamilyen érzelmi probléma áll, amelyet fel kell oldani, és csak akkor tud a fejlődésében egy magasabb szintre lépni. A gyermekben, a másokhoz való hasonlítás, ráadásul a gyermek önértékelését is csökkenti.

Kapcsolódó cikkek

Büntetés helyett meditációval nevelik a gyerekeket egy amerikai iskolában

Eredményes a módszer: büntetés helyett meditációval nevelik a gyereket egy amerikai iskolában

Évek óta alkalmazza az amerikai iskola ezt az újszerű technikát. Az eredmények önmagukért beszélnek.

Iskolafóbia Kitalált vagy igenis létező betegség

Iskolafóbia. Kitalált vagy igenis létező betegség?

Az iskolafóbia nagyon is egy létező jelenség. Mit tehet a szülő? A cikkben mutatunk néhány ötletet, amely segíthet a gyermeknek, hogy leküzdje az iskolafóbiát.

Állandó és alkalmi munkák vidéken – állás Dunaújváros környékén

Állandó és alkalmi munkák vidéken – állás Dunaújváros környékén

A vidéki munkalehetőségekkel kapcsolatban sokaknak inkább azok hiánya él a fejében. Bár Budapesthez viszonyítva tényleg szerényebb a felhozatal, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne esély a karrierépítésre.