Oktatóprogramok (régi oldal)

Eredményes a módszer: büntetés helyett meditációval nevelik a gyereket egy amerikai iskolában

Akadnak olyan reakciók a szülő és gyerek kapcsolatában, amit sokszor meg sem kérdőjelezünk. Sok szülőben fel sem merül, hogy a büntetésen kívül létezhet megoldás arra, ha a gyerek valami rosszat csinált.
Büntetés helyett meditációval nevelik a gyerekeket egy amerikai iskolában

Egy amerikai iskola 2016-ban vezette be azt az egyébként évezredes, de az oktatási rendszerben újfajta módszert, aminek az első lépése az volt, hogy az intézményben kialakítottak egy szobát, ahova a problémákkal küzdő gyerekek elvonulhattak, hogy ott vezessék le a bennük felgyülemlett feszültséget. A kialakított meditációs szobában nyújtó- és légzőgyakorlatokat, relaxációs feldatokat végeznek, az elcsöndesedésre fókuszálnak.

A nevelési módszer merőben eltér a megszokott gyakorlattól, viszont a hatákonyságát ez nem befolyásolja negatív mértékben, hiszen évek óta kitűnő eredményeket mutat ez a technika. A Baltimore-i iskola igazgatónője és egy alapítvány együttműködése keltette életre a szobát, ami kellemes érzettel tölti el a belépőket, világos színeivel, a földre helyezett puha párnákkal azonnal megnyugtató, biztonságos érzéseket vált ki. Ezt a meditációs szobát természetesen minden gyerek használhatja, ehhez az úgynevezett instruktorral kell csak beszélniük. A módszer szerint nagyjából 5 perc irányított beszélgetésre van szükség, illetve az ehhez kapcsolódó 15 perces meditációs gyakorlatra, hogy nyugodtabban folytathassák a napi tevékenységeiket a gyerekek.

A problémás környéken álló iskola nagy figyelmet fektet a közös meditációkra is, amikben a tanárok is részt vesznek. Emellett kialakítanak egyfajta ritmust, ami segít a gyerekeknek, hogy ha stresszes helyzetbe kerülnek, a technikák alkalmazásával higgadtan reagáljanak.

Így például a gyerekek otthon is tudják alkalmazni az iskolában tanult légzőgyakorlatokat. Elsőre hihetetlennek tűnhet, de a módszer valóban működik, ennek pedig bizonyítéka is van: a diákok közül senki ellen nem indult fegyelmi eljárás, ami a körülményeket és a múltat tekintve hatalmas változást jelent. Az iskola eredményei elég meggyőzőek voltak ahhoz, hogy ezeket a technikákat Amerika szerte (is) egyre több iskolában kezdjék alkalmazni.

Kapcsolódó cikkek

A világ legnagyobb sulija

A világ legnagyobb iskolája

47 000 (!) diák jár a világ legnagyobb iskolájába.

Büntetés helyett meditációval nevelik a gyerekeket egy amerikai iskolában

Eredményes a módszer: büntetés helyett meditációval nevelik a gyereket egy amerikai iskolában

Évek óta alkalmazza az amerikai iskola ezt az újszerű technikát. Az eredmények önmagukért beszélnek.

Iskolakezdés felesleges kiadások nélkül

Iskolakezdés felesleges kiadások nélkül

Szülőknek és gyerekeknek egyaránt izgalmas időszak a sulikezdésé.