Oktatóprogramok (régi oldal)

Az ezüst ékszerkészítési technikák története és fejlődése

Az ékszerek története az ősi időkre nyúlik vissza, hiszen már az őskorban is viseltek az emberek ékszereket. Az idők során aztán az ékszerek különböző fémekből készültek. A cél szinte mindig ugyanaz volt, azaz a szépségre való törekvés.
Az ezüst ékszerkészítési technikák története és fejlődése

Az ezüstnek nem csak nagy értéke, hanem esztétikai vonzereje is volt az ősi kultúrákban. Aranyból és ezüstből nem csak ékszereket, hanem dísztárgyakat és szobrokat és egyéb tárgyakat is készítettek, amelyeket hordtak, használtak, illetve ezek a tárgyak és ékszerek a kereskedelem szerves részét is képezték.

Az ékszerek története

Az ékszerészek már az ókori Egyiptomban is nagyon kreatívak voltak. Ezekben az időkben aranyból és ezüstből gyártottak főleg ékszereket.

Az ókori Indiában az ékszerész mesterek kitanulták az ezüstművességet és az aranyozási technikákat. Rendkívül finom ezüst ékszerek kerültek ki a kezükből, amelyeket többnyire nemesfémekkel, smaragddal, rubinttal és gyémánttal kombináltak.

Az ókori Görögország kézművesei pedig híresek voltak az általuk készített látványos ékszerekről. Ritka fémekkel dolgoztak és nagyon ritka drágakövekkel díszítették ezeket az ékszereket.

Az ókori Rómában sem maradtak le, már ami az ékszerkészítést illeti. A Római Birodalomban élő férfiak előszeretettel viseltek aranyból és ezüstből készült gyűrűket.

Az ókori Kínában pedig az ékszerészek drágakövekből, bronzból, aranyból és ezüstből formáltak csodaszép ékszereket.

Az ékszer ölteztet

Az ókori egyiptomiak nagyon szerették ékszerekkel díszíteni a testüket. Mivel a meleg éghajlatú Egyiptomban az emberek lenge ruhát viseltek, így legfőképpen az ékszerek „öltöztették” őket. Az ékszerek azt is lehetővé tették az emberek számára, hogy megmutassák, kifejezzék a státuszukat, de az Ókorban a gonosz szellemek elűzése miatt is viseltek az emberek ilyen kiegészítőket. Hiszen az ékszereknek vallási és mágikus szerepe volt az ókori egyiptomi világban.

Az egyiptomi fáraók a drágaköveket részesítették előnyben. Például Kleopátra királynő a türkizkék smaragdot kedvelte nagyon. A fáraók ezüstöt és aranyat is használtak az ékszereikben, míg az arany a napot, addig az ezüst a holdat szimbolizálta. Az ezüst jellemzőiről és történetéről, még többet olvashatsz itt.

Az ékszerek napjainkban

Napjainkban is úgy tartják, hogy az ezüst a holdhoz kapcsolódik és szerencsét hoz. Illetve az erő, a kitartás és a tisztaság szimbólumaként tartják számon. Sokan kötik a szerencséhez is, talán sok ember ezért is visel ezüst ékszereket mostanság is.

Kapcsolódó cikkek

Az ezüst ékszerkészítési technikák története és fejlődése

Az ezüst ékszerkészítési technikák története és fejlődése

Már az ókorban is viseltek az emberek ezüst ékszereket.