Oktatóprogramok (régi oldal)

A transzcendentális meditáció tudománya

A Transzcendentális Meditáció (TM) egy olyan technika, amely a zavaró gondolatok elkerülésére és az ellazult tudatosság állapotának elősegítésére szolgál. Indiából származik, ahol feltehetően a Védánta filozófián alapul, és Maharishi Mahesh Yogi hozta el az Egyesült Államokba az 1960-as években.
A transzcendentális meditáció tudománya

Tanulmányok kimutatták, hogy a transzcendentális meditációnak számos előnye van. Ezek közé tartozik a szorongás csökkentése, a vérnyomás csökkentése, valamint a kreativitás és más intellektuális képességek növelése.

A TM a fiatal felnőttek mentális egészségét is javítja, és még a középiskolás diákokra is pozitív hatással lehet. Egy 2015-ös tanulmányban például középiskolások egy csoportja arról számolt be, hogy a meditációs gyakorlat elsajátítása után rugalmasabbak és kevésbé szorongóak voltak.

A TM tudománya szerint a meditáció során egyetlen szóra vagy hangra való egyszerű összpontosítással a meditálók képesek lecsendesíteni az elmét, és a tiszta tudatosság állapotát elérni, ami a feltételezések szerint a béke és az öröm mélységes érzését eredményezi. Ezen kívül a meditálók arról számolnak be, hogy a teljesség és a kapcsolódás érzését tapasztalják.

A TM technikát többféleképpen is el lehet sajátítani, többek között egy intenzív tanfolyamon egy központban, amely négynapos oktatást biztosít. Ezeket az órákat úgy tervezték, hogy megadja azokat a készségeket és technikákat, amelyekre szükséged van ahhoz, hogy önállóan elkezdhesd a TM gyakorlását.

Először egy 45 perces előadást kapsz magáról a TM-gyakorlatról. Ezt követően egy interjút és személyes útmutatást kapsz a TM gyakorlásáról. Megtanítjuk, hogyan használd a technikát, hogy megtaláld az ellazulás és a nyugalom állapotát, amellyel leküzdheted a stresszt, a szorongást és más betegségeket.

Miután elsajátította a TM alapjait, képes lesz arra, hogy újonnan szerzett készségeit arra használja, hogy ellazuljon és teljesebben élvezze az életet. Képes leszel a fizikai egészséged és jólléted javítására is.

Ezenkívül a meditációs gyakorlat jótékony hatással lehet a veteránok PTSD-jeire. Egy nemrégiben a Védelmi Minisztérium által finanszírozott tanulmány megállapította, hogy a TM nem rosszabb a trauma-expozíciós terápiánál a veterán páciensek PTSD-jének kezelésében.

A fő oka annak, hogy a TM annyira jótékonyan hat a stresszkezelésre, az, hogy csökkenti az agy stresszhelyzetekre adott válaszát. Ezt több tanulmány is kimutatta, és különösen hasznos lehet azok számára, akik PTSD-ben szenvednek.

A TM másik előnye, hogy segíthet jobban összpontosítani és a pályán maradni. Ez azért van, mert segít nyugodtnak és a céljaidra összpontosítva tartani az elmédet, miközben megakadályozza, hogy a figyelem elterelődjön, ami elvonná a fókuszt azokról.

Segíthet abban is, hogy jobban megértsd az elmédben felbukkanó gondolatokat, és hogy azok hogyan kapcsolódnak az általános jólétedhez. Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy a TM segíthet eljutni bármilyen negatív gondolati minta gyökeréig, és azt valami pozitív dologgal helyettesíteni.

Ráadásul a gyakorlat könnyen tanulható és élvezetes gyakorolni. Bármikor és bárki végezheti, és bizonyítottan javítja az elme és a test számos aspektusát.

Kapcsolódó cikkek

A transzcendentális meditáció tudománya

A transzcendentális meditáció tudománya

A Transzcendentális Meditáció (TM) egy olyan technika, amely a zavaró gondolatok elkerülésére és az ellazult tudatosság állapotának elősegítésére szolgál.