Oktatóprogramok (régi oldal)

Mivel etessük télen a kertbe látogató madarakat?

Hamarosan hűvösebbre fordul az időjárás és ezzel elkezdődik a téli madáretetés időszaka is. A madarak etetésével és itatásával egyrészt megkönnyíthetjük számukra a zordabb időjárású hónapok átvészelését, másrészt a megfigyelés örömével is gazdagodhatunk.
Mivel etessük télen a kertbe látogató madarakat?

A kertbe különféle madárfajok látogatnak, melyek eltérő eleséget fogyasztanak, ráadásul nem egyforma módon táplálkoznak. Egyes fajok a talajon keresgélnek, míg mások az etetőt vagy a fellógatott cinkegolyót látogatják.

Cikkünk további részében röviden összefoglaljuk, amit tudni érdemes a különféle madárfajok téli etetéséről. Elsőként azonban vegyük át gyorsan, mi az, amit nem szabad a madaraknak adni.

Kenyeret, kenyérmorzsát, ne helyezzünk ki az etetőbe, mert az megsavanyodik a madarak begyében, és könnyen a pusztulásukat okozhatja. A madarak nem „konyhamalacok”, azaz romlott, penészes vagy sózott eleséggel soha ne etessük őket, mivel végzetes lehet rájuk nézve.

A kistestű madarak (kék cinege, széncinege, vörösbegy, zöldike, csuszka, tengelic, erdei pinty) a különböző magvakat kedvelik, olcsóbb és egyszerűbb megoldás, ha napraforgó maggal töltjük fel az etetőt, de tökéletes a boltban kapható magkeverék is, mely többnyire napraforgó, búza, köles és kukorica keveréke.

Az eleséget madáretetőbe valamint a talajra is önthetjük, utóbbival kedvezünk a földön keresgélő madaraknak is. Etetőként megfelel akár egy egyszerű, műanyag palackból készített fellógatható etető is, de választhatunk a boltban kapható, ablaketetők, vagy dúcetetők közül is.

Kis énekesmadaraink etetésére a szupermarketekben, gazdaboltokban kapható cinkegolyók is remek megoldást jelentenek. Ezek hálóban, vagy vödrös kiszerelésben kapható golyók, zsiradékba préselt magvakból állnak. Előnyük, hogy magas az energiatartalmúk, így képesek pótolni a fagyos időben elszenvedett energiaveszteséget.

Ezeken a gombócokon gyakori vendégek a bájos külsejű őszapók is, melyek az akrobaták ügyességével képesek a golyókon egyensúlyozni. Időnként olyan nagyobb testű madarak is megfigyelhetők rajta, mint a szajkó és a nagy fakopáncs.

Fák, bokrok magasabb ágaira akasztva a cinkegolyók, nem csak a madarakat táplálják, de egyben lehetőséget nyújtanak a kert tollas vendégeinek megfigyelésére és fényképezésére is, mivel gyakori, hogy hosszabban is elidőznek rajuk.

A meggyvágók, harkályok és rigók ritkábban merészkednek az etetőkre, esetleg más madárfajok miatt nem is férnek be oda. Számukra megfelelő eleség az etető vagy bokrok alá kiszórt almagerezd, almacsutka, főtt krumpli és főtt, aprított sárgarépa. Félbe vágott almákat a cserjék ágaira is tűzhetünk.

Most, hogy a végére értünk a madaraknak adható eleségek során, egy dologra még fontos kitérni, ez pedig az itatás kérdése. A madarak számára télen is rendkívül fontos, hogy hozzájussanak a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékhoz.

A madarak itatása, még akkora idő és anyagi ráfordítást sem igényel, mint az etetés. Elég hozzá egy műanyag vagy kerámia cserépalátét és egy kis odafigyelés, hogy mindig legyen benne víz. A jeget távolítsuk el belőle, és töltsük fel mindig langyos vízzel.

Kapcsolódó cikkek

Büntetés helyett meditációval nevelik a gyerekeket egy amerikai iskolában

Eredményes a módszer: büntetés helyett meditációval nevelik a gyereket egy amerikai iskolában

Évek óta alkalmazza az amerikai iskola ezt az újszerű technikát. Az eredmények önmagukért beszélnek.

Lakásvásárlás – Iskola közelségi kérdések

Lakásvásárlás – Iskola közelségi kérdések

A jó iskola közelsége kulcsfontosságú tényező a lakásvásárlásnál, ha Önnek gyerekei vannak. Ez pozitív értékesítési szempont is lehet akkor is, amikor eljön az ideje, hogy eladja otthonát.