Oktatóprogramok (régi oldal)

3 otthonszépítő tevékenység, melyet télen is elvégezhetsz!

Ugyan az idei télről nem a hatalmas mínuszok vagy épp havazások fognak eszünkbe jutni, azért a kellemetlen, hűvös szeles időben nem időzünk túl sokat a szabadban és kerti tennivaló sem akad még túl sok.
3 otthonszépítő tevékenység, melyet télen is elvégezhetsz!

Ebben a tél végi időszakban lehetőségünk van több időt és figyelmet fordítani a lakás csinosítására is. Természetesen nem ezekre a hetekre fogjuk időzíteni például a festést, vagy a lakás teljes felújítását, de elvégezhetünk olyan kisebb, vagy egyenesen kreatív tevékenységeket, melyek segítenek szebbé tenni a lakást. Lássuk, melyek ezek!

Foglalkozz a szobanövényekkel

A szobanövények tartásának nagy hagyománya van hazánkban, szinte nincs olyan otthon, amelyet ne díszítene valamilyen növény. A növényeket megviseli ez az időszak, ezért nagyobb odafigyelést igényelnek.

A kevés fény miatt például csúnyán megnyúlhatnak növényeink, ezért ha mást nem tudunk tenni, legalább forgassuk meg őket időnként, hogy egyenletesen növekedjenek. Gyakori hiba a szobakertészek körében, hogy télen is ugyanannyi vizet adnak a növényeknek, mint nyáron.

Ez több okból is probléma. A téli időszak a legtöbb szobanövény számára a nyugalmi időszakot jelenti, amikor kevesebb vizet igényel. A túlöntözés egyes fajoknál (pl. szeldeltlevelű filodendron) gyökérrothadást eredményezhet.

A túlöntözés azért is probléma, mert kedvez a tőzeglégy megjelenésének is, ezek azok az apró kis rovarok, melyek a virágcserép körül repkednek. Ügyeljünk a növények portalanítására is, különösen a nagylevelű fajok esetében, mivel a por akadályozza a fotoszintézist.

Burkolás, akár télen is

A nagyobb volumenű felújítási munkákat, mint a lakás festése vagy épp nyílászáró csere értelemszerűen nem erre az időszakra fogjuk időzíteni, azonban kisebb munkákat elvégezhetünk, akár saját magunk is.

Ilyen például ragasztós vinyl padló lerakása illetve a klikkes vinyl padló fektetése is. Ha akkora szerencsénk van, hogy nem szükséges aljzatkiegyenlítést végezni, mert szép, egyenletes az aljzat, akkor a burkolást 1-2 nap alatt, jelentősebb kosz és felfordulás nélkül elvégezhetjük.

Itt az idő kreatívkodni!

Ha éppen a csúnyább arcát mutatja az időjárás, és nincs lehetőségünk kertészkedni, akkor a felszabaduló időben hódolhatunk kreatív tevékenységeknek is. Ilyen kreatív időtöltés lehet például egy saját készítésű növényfal összeállítása is.

A beltéri zöldfal készítéséhez tartószerkezetre lesz szükségünk, mely a felületkezelés után vízhatlan. Ez tartja majd a vízáteresztő textilből, például geotextilből álló növényfalat, melynek zsebeibe növényeket ültethetünk.

Számos növényfaj alkalmas arra, hogy a saját növényfalunkat díszítsük vele. Választhatunk növényeket például a csüngő szobanövények közül, de jó választást jelentenek a kompakt növekedésű szobanövények is, például a broméliák, rákvirágok.

Kapcsolódó cikkek

Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

Tippek a gyermek szorongásának kezelésére

A szorongó gyermeknek nem csak a szociális kapcsolataival lesznek gondjai, hanem az iskolai teljesítményével is. A szülő feladata az, hogy észrevegye a gyermeke szorongó viselkedését és segítő kezet nyújtson neki. A cikkben a szorongó gyermekről olvashatn

A stresszmentes tanulás és az énidő megteremtése – beszélgetés Horváth Riával

A stresszmentes tanulás és az énidő megteremtése – beszélgetés Horváth Riával

Az iskolai nyomás és stressz mindig is jelen voltak a diákok életében.