Oktatóprogramok (régi oldal)

A legjobb játékok a gyerekeknek

A játék a gyerekek számára a tanulás egyik legfontosabb módja. Már a korai éveikben megalapozza az iskolai oktatás iránti nyitottságukat, sőt, segít az önértékelésük fejlesztésében is. Amit pedig biztosan nem gondolt volna: a játékhoz való jog annyira alapvető, hogy az ENSZ egyetemes gyermekjogként rögzíti.
A legjobb játékok a gyerekeknek

A játék erősíti a koncentrációs képességet, ami elengedhetetlen a sikeres iskolai előmenetelhez, de még ennél többet ad: segít a közösségi interakciók és normák elsajátításában, sőt, a tudományos érdeklődést is fejleszti.

A játék különösen fontos a kisebb gyermekek számára. Az óvodáskorú gyermekek, sőt, részben az alsó tagozatosok oktatása is számos országban játékalapú. A közös játék ugyanis fejleszti a nyelvi készségeket, az érzelmi intelligencia szabályozását, a kreativitást és az intellektuális érvelést.

A szakértők szerint a jó játék ismérvei, hogy szórakoztató, spontán, önkéntes, aktív szerepvállalást igényel és nem kitűzött céllal történik. Fontos, hogy a szerepjáték is részét képezze. Íme, néhány példa az igazán fejlesztő játékokra!

1. Homokozás

A homokozás fantasztikus lehetőség a természettudományos érdeklődés megalapozására, az önbizalom és a test fejlesztésére. A lapátolás, ásás és szitálás megtanítja a gyerekeket a dolgok működésére, miközben fejleszti izmaikat és koordinációjukat. Ha egy kis pajtásukkal együtt homokoznak, akkor a játék szólhat a csapatmunkáról, az osztozkodásról és a közösségi készségekről is.

2. Vízi játék

A homokozáshoz hasonlóan a vízben való játék is lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy biztonságos környezetben tapasztaljanak meg olyan alapélményeket, mint például a hangok vagy a testérzet változásai. Ezenkívül a vízi játék kiválóan alkalmas arra, hogy a gyerekek felfedezzék, a tettek következményekkel járnak. És ha ez nem lenne elég, fejleszti a fizikai erőt és a szem-kéz koordinációt is.

3. Gyurma

A gyurma óriási tanulási potenciált rejt magában. Nemcsak az ujjakat erősíti az egész életen át alkalmazott íráshoz, hanem fejleszti a finommotoros mozgásokat, a kreativitást és a szem-kéz koordinációt is. A finommotoros mozgás még tovább fejleszthető, ha a gyerekek gyöngyökkel vagy egyéb apró tárgyakkal dekorálják a gyurmát.

4. Jelmezek és szerepjáték

A jelmezek és kellékek hozzásegítik a gyerekeket, hogy szabadon engedjék a fantáziájukat. Felfedezhetik magukban akár a későbbi orvost, állatorvost, űrhajóst, szakácsot vagy színészt is. A jelmezek segítenek a gyerekeknek abban, hogy megértsék a felnőtt világot, a szerepeket és az érdeklődési köröket, valamint elősegítik a kommunikációs fejlődésüket is.

5. Babák és figurák

A minifigurák és babák formájában megjelenő karakterek lehetővé teszik a lányok és fiúk számára, hogy fejlesszék társas készségeiket és képzelőerejüket. Emellett segítenek az érzéseik kifejezésében és azok megnevezésében is.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

5 kreatív ötlet benti játékhoz

5 kreatív ötlet benti játékhoz

Rossz idő esetén sem kell feltétlenül csak a családi mozizást választani az egyetlen közös programnak. Néhány egyszerű ötlettel kreatívan is eltölthetjük az időt.

Mozgásformák, amik az egész családnak szórakoztatóak

Mozgásformák, amik az egész családnak szórakoztatóak

Nem kell komoly sportolónak lenni, hogy kicsit mozogjunk.