Oktatóprogramok (régi oldal)

Egyszerű és nagyszerű: a kincsvadászatot imádják a gyerekek

Rengeteg lehetőség közül választhat a szülő, aki úgy dönt, időt szán egy családi játék kivitelezésére. A kincskeresés megéri a befektetett energiát, egy-egy jólsikerült játékot még évek múltán is szívesen idéz fel mindenki.
A kincsvadászat az egész családnak szórakoztató kikapcsolódás

Ugyan a kincsvadászathoz sem monitorra, sem telefonra nincs szükség, mégis kiválóan leköti a gyerekeket és a szülőket egyaránt. Több típusából is választhatunk, köthetjük valamilyen alkalomhoz, születésnaphoz, ünnephez, de rendezhetünk szabadtéri és beltéri játékot is. A tervezés és az előkészületek igényelnek némi energiabefektetést, de ez bőségesen megtérül; érdemes belevágni!

Hány éves gyerekeknek való?

A kincsvadászatot a különböző korosztályba tartozó gyerekek egyaránt élvezik, viszont fontos szem előtt tartni, hogy hány évesek játszanak, amikor a tervezésre adjuk a fejünket. 4 éves kor alatt még nem okoz akkora örömet a keresés, ezért ez az alsó határ, amivel célszerű számolni. Amikor a kisebbeknek, tehát a 4-8 éveseknek szervezünk vadászatot, jobb a beltéri verziót választani, ahol könnyen nyomon tudjuk követni a lépéseiket. Játszható a játék belátható kertekben is, de lényeges, hogy végig szabályozott körülmények között történjen a keresés.

Előkészületek

Ha megvan a helszín, akkor a következő lépés a feladatsor kitalálása. Ehhez elsőként el kell dönteni, hogy mi a vadászat célja, azaz mi az alaptörténet, ami mentén a játék zajlik. Ez lehet az ünnephez kapcsolódó (például húsvét tojás, meglepetés vadászat) , lehet egy fantáziavilágban játszódó történet (törpök varázskalapjának felkutatása), de éppen így választható a jól bevált kalózos, tündéres kincskeresés is. Ha megvan a történet, szükség lesz a nyomokra, rejtvényekre. Ezek lehetnek rajzok,amik illeszkenek a történetbe, puzzle feladatok, de akár a következő nyomhoz vezető egyszerű kódolású feladványok is. Érdemes fokozatosan nehezíteni a feladatokat, hogy a legutolsó akadály legyen a legnehezebb. Több feladatot lehet választani a célig való eljutásban, bizonyos (előre elrejtett) tárgyak összegyűjtése részfeladatként, ügyességi pálya, dalfelismerés, kitalálós játék. A lehetőségek száma végtelen!

Indulhat a játék

Ha felépítettük a történetet, megvannak a nyomok ötletei, ezeket egyszerűen kinyomtathatjuk, leírhatjuk, hogy a pálya különböző pontjain elrejtsük őket. Ha az előkészületeket befejeztük, a végső kincset, küldetést is elhelyeztük, indulhat a játék. Fontos, hogy a gyereknek minden részletet elmondjunk a szabályokról, és főleg a történetről, hogy az összes információval rendelkezzenek ahhoz, hogy igazán élvezetes lehessen számukra a játék.

Kapcsolódó cikkek

A társasjátékok (is) játszva tanítanak

A társasjátékok (is) játszva tanítanak

Társasozni az egyik legjobb dolog a világon! Együtt vagy azokkal akiket szeretsz, és valami igazán felszabadító dolgot csináltok, elmerülve a közös élményben.

5 kreatív ötlet benti játékhoz

5 kreatív ötlet benti játékhoz

Rossz idő esetén sem kell feltétlenül csak a családi mozizást választani az egyetlen közös programnak. Néhány egyszerű ötlettel kreatívan is eltölthetjük az időt.

Szabadság és tanulás egyszerre? Nem lehetetlen

Szabadság és tanulás egyszerre? Nem lehetetlen

Te is utálod, amikor az ünnepnapok hétvégére esnek?